log in

Interesantne činjenice o Badmintonu

Designed by Rawpixel.com
Badminton je sport, igra se reketom, a natječu se dva pojedinca ili dva para.

Vrlo je popularan u pogledu rekreacije, često se ne doživljava kao ozbiljan sport iako se od igrača iziskuje vještina, visoka koncentracija, velika izdržljivost, snaga i brzina;

1. Badminton je u svijetu drugi najpopularniji sport, odmah poslije nogometa.
2. Prvo službeno svjetsko prvenstvo odigrano je 1977. godine.
3. Badminton je olimpijski sport od Olimpijskih igara u Barceloni 1992.
4. Nov način bodovanja kod kojeg se boduje svaka izmjena udarca, a ne samo poen osvojen na svoj servis, službeno je prihvaćen 2006. godine.
5. Badminton je najbrži sport koji se igra reketima – najveća službeno izmjerena brzina loptice iznosila je čak 332 km/h, a za nju je zaslužan kineski igrač u parovima Fu Haifeng 2005. godine.
6. Najbolji svjetski badmintonaši u prosječnom meču, koji može potrajati i više od sat vremena, pretrče nekoliko kilometara. Prema nekim podacima u najdužim mečevima pretrči se i preko pet kilometara.
7. Najduži poen na Olimpijskim igrama trajao je 153 sekunde i u njemu je izmijenjeno 94 udaraca.
8. Poznati ljubitelji badmintona su Bill Gates, Diego Armando Maradona, Gari Kasparov i Boris Becker.
9. Badmintonski reketi nekad su se radili od drva, kasnije od aluminija, a danas se najviše koriste razni kompozitni materijali, poput ugljičnih vlakana ili titana.
10. Badmintonska loptica može dostići brzinu i do 300 km/h, ali samo na djelić sekunde, jer je pera usporavaju pružajući otpor..
11. Na posljednjim Olimpijskim igrama prosječno se u muškom singlu trošilo više od 20 loptica po meču.
12. Natjecateljski mečevi se održavaju isključivo u zatvorenom prostoru, budući da na lopticu jako utječe strujanje zraka ili vjetar.

Tennis vs. Badminton

Statistika ne laže. Naime u badmintonu je potrebna najveća brzina i snaga nego u bilo kojem sportu s reketom. 1985. g. na All England (Tennis) Championships, Boris Becker pobijedio je Kevina Curren 6-3, 6-7, 7-6, 6-4. Iste godine na World Badminton Championships u Kanadi, Calgary, kinez Han Jian pobijedio je danca Mortena Frost, 14-18, 15-10, 15-8. Slijedi usporedba tih dvaju mečeva.

			Tennis			Badminton
Vrijeme igranja: 3h & 18 min 1h & 16 min
Loptica u igri: 18 min 37 min
Intenzitet* meča: 9 posto 48 posto
Poeni: 299 146
Udarci: 1,004 1,972
Udaraca po poenu: 3.4 13.5
Pretrčano: 3,2 km 4,83 km
* Vrijeme u kojem je loptica bila u zraku, podjeljena s vremenom trajanja meča.

Ne samo da su igrači završili meč u duplo prije, već su trčali dva puta više i postigli dva put više udaraca.

Povijest badmintona

  • Malu drvenu lopticu s perjem prebacivali su rukom ili reketom još prije 2000 godina u drevnoj Indiji, Kini, Japanu, Meksiku i Grčkoj.
  • U srednjem vijeku badminton je bio omiljena igra seljaka i djece u Engleskoj, a u doba baroka postaje omiljena zabava plemstva na dvorovima diljem Europe.
  • Krajem 19. stoljeća igra je dobila ime prema Badminton House, rezidenciji vojvode od Beauforta, koji je ovom igrom često kratio vrijeme sebi i svojim gostima.
  • Prvi badminton klub osnovan je 1877. godine u Engleskoj.
  • Međunarodni badmintonski savez (IBF) osnovan je 1934. godine.
  • Hrvatski badmintonski savez osnovan je 1991. godine, a odmah sljedeće godine učlanjuje se u IBF i Europsku badmintonsku uniju (EBU).